project overview

Since 2016 Beats Across Borders, the Danish municipality of Egedal and the Usangi Secondary Day School in Northern Tanzania have been working together to facilitate musical encounters between young Danish and Tanzanian musicians, film makers and music teachers. We have started building local studio facilities from sponsored equipment and expect to conduct yearly workshops for Danish and Tanzanian young musicians and music teachers.

Project owner: Egedal Municipality Youth Center

Workshop partners: Usangi Secondary Day School and Egedal High School

Local management: Bariki Kabewa


Journal 2018

“Vi er ni unge fra Egedal, heriblandt musikere, fotografer, skuespillere og entreprenører, og vi er gået sammen om at lave et moderne og kunstnerisk udviklingsprojekt i Tanzania. Forskning og erfaringer tyder på, at en nærværende og lokal indsats med fokus på kunst og kultur er en af de bedste muligheder, vi har for at gøre en sjov og vedvarende forskel i udsatte områder. Derfor er vi gået sammen med ungdomsskolen Ung Egedal og den internationale NGO Beats Across Borders om at lave et projekt, der giver 200 børn og unge i Usangi, Tanzania, mulighed for at producere og præsentere original og personlig musik, foto-, drama og billedkunst.

Fra den 31. juli - 10. august 2018 afviklede vi workshops på Usangi Day School med fokus på sangskrivning, musikproduktion, rytmikforståelse, harmonilære, sampling mv. på tværs af kulturer og generationer.

Vi sigter efter at skabe kunstneriske resultater af så høj kvalitet, at de kan udgives og distribueres over hele verden. Med hjælp fra Dansk Musikerforbund og KODA har vi udviklet gennemsigtige kontrakter, som giver os mulighed for at sikre deltagernes kunstneriske ophavsret og, i samarbejde med Usangi Day School, at kanalisere et eventuelt afkast ubeskåret tilbage til at styrke skolens og lærernes muligheder for at undervise i kreative fag. I tråd med FNs Verdensmål for bedre uddannelse (nr. 4) mener vi, at det er den mest konkrete og direkte måde, vi kan bidrage til en bedre fremtid.”


journal 2016

Bringing artists to the field of action:

The toolbox for the workshops included headphones, laptops, soundcards, Ableton Pushes, midikeyboards, microphones, small manitors and all cables and cameras and photo editing software. 

Conducting music production, photo and film making workshops with:

  • 150 students of Usangi Secondary Day School

  • 10 students of Egedal High School and Egedal's Youth Center

The focus points of the workshops were on:

  • Beat production, looping and sampling

  • Recording of a wide variety of local and traditional instruments

  • Vocal rhythm and groove, rap, singing and reading to beats

  • Still photography for large prints

  • Travel documentary production and editing

The results of the trip were:

  • 10 final, mixed and mastered tracks presenting the 1:1 creative encounter of Danish and Tanzanian young songwriter, musicians and film makers

  • 10 gB of original samples to the Beats Across Borders sound library

  • Exhibitions, articles and talks around Egedal Municipality focusing on the importance of sincerity in developmental projects and efforts